APEL dr. Golobu!

V celoti objavljamo APEL na dr. Goloba, za UKINITEV RTV prispevka, ki smo ga prebrali na naši tiskovni konferenci 26.6.2024 pred stavbo RTV-ja.

APEL ZA UKINITEV RTV SLO PRISPEVKA

(prisilnega plačevanja nečesa, česar nihče ne želi kupiti)

Spoštovani predsednik Vlade R SLO dr. Robert Golob!

Kar nekaj let se oškodovani upokojeni in zaposleni borimo za ukinitev prisiljenega prispevka za javni zavod RTV SLO! Jasno nam je, da o tem prispevku govori Zakon o RTV. Ustavno sodišče (kam paše in kakšno je, ni potrebno razlagati) vztrajno zavrača vsako pobudo za presojo Ustavnosti člena, ki govori o prispevku. Odločni smo, da pobude ne bomo opustili, ker menimo, da ga ni zakona na svetu, ki bi določal plačevanje česar koli iz neto prejemkov pokojnin ali plač, ker ima vsak državljan pravico svoj denar zapravljali in nameniti, kamor sam presodi, da ga bo! Najbrž se tu strinjate z nami!

RTV SLO prispevek več kot 500 000 prebivalcem, ki živijo z majhnimi pokojninami in dohodki pomeni strašansko breme. Dvomi, če razumete o čem pišem! Pokojnine in zajamčeni dohodki marsikateremu ne zadoščajo niti za preživetje. Mnenja smo, da pravice jemati tem ljudem za prispevek javnega zavoda ni poštena, je neustavno in je kraja denarja, ki je njihov! 

RTV je po zadnji blamaži Ustavnega sodišča popolno politično določljiv, mnogo oddaj, ki so bile namenjene tudi drugače mislečim od skrajnih levičarjev, je ukinjeno. Tiste ljudi, ki niso bili po volji, je vodstvo in Svet RTV odslovilo. Program, ki ga ponujajo, pa je milo rečeno ne gledljiv! Informativne oddaje so strogo nadzorovane – cenzura , kot v času Stalina in strogega komunizma. O skupinah, ki niso naklonjene tej strukturi, ne poročajo niti iz tiskovnih konferenc, ne o shodih in dejanjih, ki so v korist ljudem v nasprotju s skupinami, ki jih tudi vi podpirate in osebno zagovarjate!? Zakaj taka demokracija, je jasno le ozkemu političnemu vodstvu!

Pred volitvami sem se z vami strinjal, da je javni zavod treba narediti pluralen, informacije z mnenji vseh strani in političnih polov, pa oddaje narediti vsem všečne… Pa ste nas zavedli, RTV SLO je postal skrajno opredeljen, nesposobno vodstvo ga je pripeljalo na zgodovinsko nizko gledanost, finančno stanje je absurdno, ničesar od obljubljenega pa niste in niso storili!

Na zavodu je trenutno 2263 zaposlenih!! Med sabo se niti ne poznajo, na delo jih hodi največ 600 na dan! Kje so ostali, nihče ne ve. Od teh, ki pridejo zjutraj v službo jih do 9. ure več kot polovica izgine neznano kam! Kontrole nad njihovo prisotnostjo, delom in izdelki nima nihče! Regulacija delovnih mest, število zaposlenih in notranje varčevanje je pojem, ki ga vodstvo RTV-ja sploh ne pozna! Namesto resne reorganizacije javnega zavoda, pluralnosti Sveta zavoda, oddaj, informativnih oddaj in nadzora nad delom poslušamo samo, kdo jim bo še več dajal, jim podarjal, komu bodo še vzeli! O nadzoru, pritiskih na zaposlene na RTV kakršnega ste uvedli nad zaposlenimi v Upravnih enotah, nikomur še na misel ne pride! No, roko na srce, niti o stavki ne pride nikomur na misel, ker jim je v tem leglu več kot odlično!! Na misel nikomur ne pride, da bi nadzoroval prihode in odhode zaposlenih, in od njih vsak dan zahteval pisno poročilo o delu za pretekli dan ali jim grozil, da jih med ne-delom ali stavko ne-plačal!! Razlike so očitne, mar ne dr. Golob?

Dovolite mi, da v imenu več kot 52 000 ljudi, ki so se uprli plačevanju nesmisla in še v imenu tistih, ki jim je ta kraja preveliko breme APELIRAM NA VAS IN NA VLADO, da ukine plačevanje prispevka RTV prispevka, pospeši stečajni postopek RTV SLO in zgradi novo obliko javnega zavoda z zaposlenimi, vodstvom in programom, ki bo sprejemljiv za veliko večino gledalcev! Do takrat UKINITE KRAJO NAŠEGA DENARJA in se začnite vsi skupaj vesti demokratično, kot se za demokracijo znotraj EU spodobi! Ne želimo stanja pred vašo okupacijo RTV, še manj pa tega, kar spremljamo ta trenutek! Niti tekem Evropskega prvenstva ne zmorejo prenašati, kaj šele česa drugega!

Prosim upoštevajte APEL, ljudje si želimo dober program, podpiramo delo in dobro vsebino, radi bi gledali športne prenose, ker vsi pač nimamo denarja, da bi potovali po svetu z letali in v živo spremljali tekme v ZDA, Nemčiji… Prisluhnite nam, obljubimo pa vam, da bomo v primeru drugačnih odločitev, podražitev prispevkov  in drugih nebuloz prišli na ulice in tako ali drugače dosegli konec te agonije in plenjenja našega zasluženega denarja od pokojnin in plač zaposlenih!

Pavel Rupar, predsednik ljudske iniciative » Glas upokojencev«

Novice