Tiskovna konferenca v Modri dvorani

Ljubljana, 12. september 2024

V Modri dvorani stranke “Glas upokojencev” je potekala tiskovna konferenca, ki jo je organizirala Ljudska iniciativa “Glas upokojencev” in društvo “Inštitut 1. oktober”.  Predsednik Pavel Rupar je predstavil ključne teme, ki so jih obravnavali na srečanju z novinarji.

Kazenska ovadba zoper ministrico dr. Emilijo Stojmen Duhovo – Predstavniki iniciative Glas upokojencev in društva Inštitut 1. oktober so javnost seznanili z vložitvijo kazenske ovadbe proti ministrici Stojmen Duhovi zaradi domnevnega preplačila računalnikov v vrednosti 3,2 milijona evrov. Po njihovem mnenju gre za resno zlorabo javnih sredstev, ki terja takojšnjo preiskavo in odgovornost odgovornih na Ministrstvu za digitalno preobrazbo.

Vprašanja za RTV in Ministrstvo za kulturo – Iniciativa Glas upokojencev in društva Inštitut 1. oktober je izrazila zaskrbljenost zaradi domnevno sporne pogodbe RTV za odkup pravic prenosa koncerta Magnifica, ocenjene na 34.000 evrov. Prav tako so izpostavili vprašanja glede sofinanciranja istega dogodka s strani Ministrstva za kulturo v višini 40.000 evrov. Po njihovem mnenju gre za neupravičene stroške, ki ne odražajo resničnih kulturnih prioritet države.

Poziv vladi glede obračunavanja električne energije – Na konferenci so predstavniki iniciative Glas upokojencev in društva Inštitut 1. oktober pozvali vlado, naj za vsaj dve leti odloži obračunavanje električne energije po novem tarifnem sistemu ali pa naj ga enostavno prekliče. Po njihovih besedah bi uveljavitev novih tarif negativno vplivala na upokojence in socialno šibkejše skupine, kar je v trenutni gospodarski situaciji nesprejemljivo.

Apel glede novega tarifnega sistema – S 1. oktobrom 2024 stopi v veljavo obračun električne energije po novem tarifnem sistemu, ki prinaša kar pet različnih tarif dnevno in dve obračunski obdobji v enem letu. Po mnenju društva “Inštitut 1. oktober” ta sistem ni v korist potrošnikom, še manj pa zelenemu prehodu, temveč zgolj podjetjem, ki se ukvarjajo z električno energijo. V Sloveniji več kot 300.000 upokojencev živi pod pragom revščine, pri čemer več kot polovica teh ne prejema niti minimalne pokojnine. Novi tarifni sistem bo povzročil zmedo in povečal stroške za energijo za 40–60 %. Društvo “Inštitut 1. oktober” zato apelira na predsednika Vlade  RS dr. Roberta Goloba in ministra za gospodarstvo Matjaža Hana, naj z uveljavitvijo novega sistema počakata vsaj še eno leto ali ga preprosto ukineta, kar bi bilo najbolj smiselno.

14. protestni shod upokojencev in prireditev ob Mednarodnem dnevu starejših – Iniciativa Glas upokojencev in društvo Inštitut 1. oktober sta napovedala 14. protestni shod upokojencev, ki bo 1. oktobra 2024 in se bo pričel ob 14.00 uri s shodom pred RTV Slovenija ter nadaljeval ob 15.00 uri na Trgu republike v Ljubljani, kjer bodo ob Mednarodnem  dnevu starejših pripravili posebno prireditev, s katero želijo opozoriti na zelo slab položaj starejših v Sloveniji in na nujnost sistemskih sprememb.

Prijava ga. Urške Klakočar Zupančič na KPK – Pred mesecem dni smo prijavili predsednico Državnega zbora na KPK saj sumimo, da je svojim dejanjem kršila kar nekaj členov zakona o preprečevanju korupcije. Povabilo je po njenem pričevanju dobila in obljubila, da bo stroške potovanja plačala sama. Pozivamo Urško Klakočar Zupančič, da v luči transparentnosti sama javno dokaže z računi, da je res sama plačala potovanje.

Na koncu tiskovne konference so predstavniki iniciative Glas upokojencev in društva Inštitut 1. oktober odgovarjali na vprašanja novinarjev in poudarili, da bodo še naprej dejavno spremljali dogajanje ter se borili za pravice upokojencev in socialno šibkejših.