Pismo inštituta 1. oktober za Natašo Pirc Musar

OBJAVLJAM PISMO NATAŠI PIRC MUSAR:

Pavel Rupar, Društvo Inštitut Prvi oktober, Cesta Kokrškega odreda 27, 4294 Križe

Dr. Nataša Pirc Musar, PREDSEDNICA REPUBLIKE SLOVENIJE, Erjavčeva c 17, 1000 Ljubljana

Spoštovana predsednica Republike Slovenije, dr. Nataša Pirc Musar!

Ob vaši inavguraciji sem z veseljem sprejel novico, da boste glasna predsednica in boste skrbno opazovali dogajanja v slovenski družbi in se odzivali na zadeve, ki bodo posebnega pomena. Žal pa vas pogrešam, in zelo veliko nas je, ki vas pogrešamo!

Naj vas spomnim, da sta bila v času od vaše izvolitve dalje dva protestna shoda upokojenk in upokojencev v Ljubljani, ki se ju je udeležilo skupaj več kot 50 000 ljudi! Ne dvomim, da ste o tem obveščeni. Pogrešam pa vašo vlogo predsednice vseh državljanov, tudi ljudi, ki so prestopili prag upokojitve, ker nas enostavno ne nagovorite. Pogrešam vaš poziv predsedniku vlade dr. Golobu in pristojnemu ministru Luki Mescu, da bi ju v našem imenu poprosili, naj se vendarle začneta z nami pogovarjati, kot sta to storila v primeru drugih ljudskih iniciativ, kot npr. gospe Kovač in gospoda Jenulla.

Še bolj me skrbi vaša pasivnost in molk ob strahotnem in izrazitem sovražnem govoru posameznikov in skupin, ki se pojavlja po socialnih omrežjih, še huje, uporabljajo ga celo novinarji vodilnih medijev, denimo, javne RTV SLO! Napadi na predsednika Inštituta 1. oktober in ustanovne člane, laži indiskreditacije so vedno hujše, neresnične in namenjene poniževanju in v škodo njihovemu dobremu imenu! Toda, vi, gospa predsednica, ste povsem tiho!? Zdi se, kot da vas ne zanimajo upokojenke in upokojenci, kot da posamezniki za vas niso pomembni. 

Naj vas spomnim, da ste pred nastopom funkcije zastopali vladavino prava, obsojali sovražni govor ter kot pravnica tudi agresivno nastopali zoper ljudi, ki so se posluževali sovražnega govora, tudi zoper tiste, ki niso bili avtorji takega načina izražanja! Zastopali ste tezo dialoga, enakosti in spoštovanja, trenutno pa ne izrečete niti besede ali poziva k spoštovanju, prenehanju sovražnosti, ne slišijo se opozorila in

pozivi novinarjem in medijskim hišam k ustavitvi sovraštva, ki nas primerjajo z Mussolinijem in Hitlerjem, upokojenke in upokojence pa s fašisti in nacisti, česar si ob ustavnem načelu spoštovanja osebnega dostojanstva nikakor ne zaslužijo!

Spoštovani, upokojenke in upokojenci ter ves slovenski narod od vas pričakuje izpolnitev obljub, da boste predsednica vseh državljank in državljanov! Pričakujemo, da boste prepričali predsednika vlade dr. Roberta Goloba in ministra Luko Mesca, da nas sprejmeta na pogovore, kot sta to storila pri osebah, ki ne bi smele biti nič več, kot smo ostali! Pričakujemo tudi, da opozorite posameznike, naj prenehajo s sovražnim govorom, delitvami, obsojanji in diskreditacijami ter poniževanjem Inštituta 1. oktober in njenih članov! Pričakujemo, da obsodite medije: RTV SLO, POP TV, A kanal, Novice 24, Reporter, medije v lasti Martina Odlazka, Planet TV, Dnevnik, Večer, Radio Prvi, Mladina, predvsem pa Delo in novinarja Markeša in druge ter jih pozovete, naj odigrajo informativno vlogo v slovenskem prostoru in ne vloge političnih trobil zgolj v korist vladajočih!

V Inštitutu 1. oktober se ne zavzemamo za politične delitve, na zanimajo nas stranke, še manj delitve, sovraštvo in razdeljevanje ljudi na vaše in njihove! Delujemo zgolj za korist upokojencev in njihov dvig standarda, od vas bi pričakoval aktivno podporo in pomoč pri tem! Nenazadnje ste prejeli več kot polovico glasov na volitvah ravno od skupine upokojenk in upokojencev! Čakamo vaš odziv!

Križe, 1.marec2023

S spoštovanjem,

Pavel Rupar, Društvo Inštitut 1. oktober

Novice